Jay Clayton verlaat SEC: Crypto-industrie Hoopvol voor Bitcoin ETF-goedkeuring

Voorzitter Jay Clayton is erop gericht om de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) te verlaten nadat President Donald Trump hem heeft voorgedragen als de volgende Amerikaanse advocaat voor het Southern District of New York. Met zijn vertrek is de cryptografische industrie hoopvol dat de SEC eindelijk een bitcoin exchange-traded fund (ETF) zal goedkeuren.

Jay Clayton die SEC verlaat, wat het betekent voor Crypto en Bitcoin ETF Goedkeuring

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft vrijdag een verklaring van procureur-generaal William P. Barr vrijgegeven. „President Trump is van plan Jay Clayton, momenteel voorzitter van de Securities and Exchange Commission, voor te dragen als de nieuwe Amerikaanse advocaat voor het Southern District of New York“, luidt de verklaring. „Namens de president bedank ik Jay voor het aanvaarden van deze voordracht.“

Clayton’s dreigende vertrek als voorzitter van de SEC heeft veel mensen laten speculeren over hoe de verandering de cryptocurrency industrie zal beïnvloeden, inclusief de waarschijnlijkheid dat een bitcoin ETF wordt goedgekeurd door de SEC.

Jake Chervinsky, algemeen adviseur bij Compound en een adjunct-professor bij Georgetown University Law Center, tweeted: „De SEC-voorzitter is een van de belangrijkste Amerikaanse functionarissen voor de crypto-regulering. Voorzitter Clayton’s vervanger zal een enorme impact hebben op de industrie (ten goede of ten kwade). Onze kans op ETF-goedkeuring & duidelijkheid over een breed scala aan onderwerpen voor de komende jaren hangt in de weegschaal.“

Billionaire investeerder en CEO van Galaxy Digital Mike Novogratz zei: „Moet denken [Jay Clayton] dat het verlaten van de SEC goed is voor BTC. Dat maakt ETF waarschijnlijker. Laten we hopen dat zijn opvolger een futurist is.“

Michael Arrington, oprichter van Techcrunch, Crunchbase en Arrington XRP Capital, gaf commentaar op Twitter:

Wat er ook gebeurt, Jay Clayton die de SEC verlaat is een overwinning voor crypto- en geluidsgeldfans over de hele wereld. Hopelijk doet hij minder schade aan als een Amerikaanse atty.

Onder Clayton’s toezicht zijn alle voorstellen voor een bitcoin ETF afgewezen. Een bitcoin scepticus, zei hij in september vorig jaar dat hij geen bitcoin ziet handelen op een grote beurs totdat het „beter gereguleerd“ is. De voorzitter bracht verschillende zorgen naar voren, zoals de moeilijkheid van prijsontdekking voor beleggers die proberen te verzilveren op crypto. James Angel, een professor op Georgetown University’s McDonough School of Business, vertelde Cointelegraph, „We zullen het niet zien [bitcoin ETF] op Jay Clayton’s horloge.“

Ondertussen heeft de SEC een crypto-vriendelijke commissaris. Hester Peirce, die vaak als ,,crypto mamma wordt bekend,“ is benoemd voor een tweede termijn als seconde commissaris. Ze heeft geprobeerd haar collega’s van de commissie te overtuigen dat de tijd rijp is om een bitcoin ETF goed te keuren. Vorige maand zei Peirce dat er een toenemende vraag is naar crypto, vooral onder institutionele beleggers. Ze heeft in februari het Token Safe Harbor-voorstel ingediend „om het gat tussen regelgeving en decentralisatie te dichten“. Het geeft muntuitgevers een driejarige vrijstelling van de federale effectenwetten. Sommige mensen in de crypto-ruimte willen dat Peirce de rol van de SEC-voorzitter op zich neemt na het vertrek van Clayton. In februari, zei crypto moeder:

De aanpak van de Commissie van deze bitcoin exchange-traded producten is frustrerend, omdat het een hardnekkige stugheid in het gezicht van de innovatie aan het licht brengt.

Ondertussen heeft de voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de Amerikaanse derivatenregelgever Heath Tarbert, andere regelgevers opgeroepen om een minder restrictieve en op maat gemaakte aanpak van de crypto-regelgeving te volgen. Bovendien heeft president Trump onlangs pro-crypto Brian Brooks, voormalig algemeen adviseur bij de cryptocurrency exchange Coinbase, benoemd tot de hoogste bankentoezichthouder.

Clayton zal als voorzitter van de SEC blijven terwijl de Senaat zijn benoeming overweegt. Bovendien weigerde de huidige Amerikaanse advocaat voor het Zuidelijk District van New York Geoffrey Berman naar verluidt af te treden totdat Clayton door de Senaat wordt bevestigd.